Zamah zdrave ambicije i kvalitete

5. sezona ciklusa koncerata Gudačkog kvarteta Porin, solist: Srđan Filip Čaldarović, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 26. travnja 2011.

 • Kvartet Porin, foto: www.ogs-beli-manastir.hr

  Još jedan koncertni ciklus domaćih gudačkih kvarteta došao je do kraja sezone uz puno odobravanja za kvartete uvijek probrane i nikad prebrojne publike koja je zato, u ovom slučaju, bila itekako nagrađena za vjernost. Kvartet Porin, osnovan još 1998. godine u sklopu nastave komorne glazbe u klasi prof. Mladena Sedaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, uspio se održati, obogaćivati repertoar i s domaćim i inozemnim iskustvom i nagradama te brojnim usavršavanjima, a prije pet godina hrabro se odlučio pokrenuti vlastiti ciklus. Nimalo uzalud.

  Kao dug domaćem stvaralaštvu Porinovci su na početak koncerta u maloj dvorani Lisinski uvrstili Folklorne kasacije Miroslava Miletića. Četverostavačna skladba napisana je još 1967. godine za gudački orkestar i praizveo ju je Orkestar Srednje škole u Oak Parku u Sjedinjenim Državama. Poslije je skladatelj Kasacije obradio za gudački kvartet. U vrijeme previranja umjetničke glazbe šezdesetih godina prošlog stoljeća četiri kratke skice bezbrižno se u nekom svom svijetu igraju poznatim folklornim motivima. Kao da su na prihvatljiv način prilagođene tadašnjim srednjoškolskim izvođačima, bez pretjeranih tehničkih zahtjeva te na šarmantan način pristupačne i zabavne što je Kvartet Porin u svojoj najnovijoj izvedbi znao naglasiti.

  I posljednji koncert u ovogodišnjem ciklusu Kvarteta Porin – Ivan Novinc i Tamara Petir, violine, Lucija Brnadić, viola i Neva Begović, violončelo – u cjelini je potvrdio da na dosta napučenom kvartetskom nebu u nas (Zagrebački gudački kvartet, Sebastian, Rucner, Cadenza, Song...) kvaliteta koja traje (kako li to zvuči poput marketinškog slogana) i zdrava ambicija koja u svakom trenutku održava svoje visoko zadane ciljeve Kvartet Porin svrstavaju u sam vrh u konkurenciji s istovrsnim sastavima.

  Mozartov Gudački kvartet u D-duru Köchelove oznake 499 zacijelo je velik zadatak i veliko iskušenje. Nakon Kvarteta posvećenih učitelju Josephu Haydnu, ovaj je na svoj način samostalan. Popularno je nazvan Hoffmeister Kvartet prema posveti majstorovu prijatelju i izdavaču Franzu Antonu Hoffmeisteru koji je partituru promptno objavio čim je djelo završeno. Gotovo na operni način bujno djelo maštovitih zamisli u tipično lakom pokretu, obogaćeno iznenadnim obratima i rječitim Adagiom pjevnih melodijskih linija, Kvartet Porin donio je s puno pažnje i nastojanja da iznese sve njegovo bogatstvo.

  No, pravi tour de force koncertne večeri bio je srčani zamah znamenitog Kvinteta za klavir i gudački kvartet u f-molu Césara Francka, iskušenje koje poput onih Brahmsa ili Šostakoviča nitko s ozbiljnim namjerama ne zaobilazi. Kvintet je izveden u ravnopravnom dijalogu s odličnim i osjetljivim suradnikom Srđanom Filipom Čaldarovićem za klavirom bez opasnosti da se pretvori u koncert za klavir i gudački kvartet. Orkestralne dimenzije Franckova Kvinteta u bujnom romantičarskom, a k tome preglednom izrazu petero glazbenika na najbolji su način završile koncertnu večer i ovu sezonu kao topla preporuka za sljedeću.

  © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 28. travnja 2011.

Piše:

Maja
Stanetti

kritike