Služenje glazbi

Mladi u Lisinskom, Koncert nagrađenih na 44. Tribini Darko Lukić, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, 18. travnja 2011.

 • Zita Varga, foto: www.musikundjugend.com

  Završetak svake sezone tradicionalne Tribine Darko Lukić koju organizira Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski pripada laureatima. Na dvama koncertima prvo nastupaju prošlogodišnji pobjednici, a potom ovogodišnji. Žiri, kojim je predsjedao prof. Emin Armano, odlučio je dodijeliti Nagradu Darko Lukić komornom duu Zita Varga, violončelo i Nadia Varga Modrić, glasovir iz Čakovca. Darovite sestre osvojile su i nagradu Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, prema odluci predstavnice dvorane Ane Boltužić. Diplomu Darko Lukić osvojio je pijanist Ivan Horvatić iz Zagreba, a nagradu Hrvatskog društva skladatelja (čiji je predstavnik bio skladatelj Marko Ruždjak) za najbolju izvedbu skladbe domaćega skladatelja dobila je flautistica Andrea Jelavić iz Splita.
  Ivan Horvatić
  Na početku svečane dodjele nagrada i priznanja predsjednik HDGU-a prof. Prerad Detiček obratio se laureatima, između ostalog i sljedećim riječima: „Privilegirani ste, jer se bavite najljepšim poslom – služenjem glazbi. Stoga ste dužni prenositi svoje znanje i biti uvijek prepoznatljivi u svojoj izvrsnosti.“ Nagrada Darko Lukić osim skromnog novčanog iznosa uključuje i buduće koncerte u KD Vatroslav Lisinski, u ciklusu koncerata Iz salona Očić, te nastupe uz Hrvatski komorni orkestar u HGZ-u i na Sceni Amadeo, a kako sve koncerte snima Hrvatski radio, primjerak dobivaju i nagrađeni umjetnici kao koristan prilog njihovoj daljnjoj promociji tijekom karijere.

  Nakon pročitanih obrazloženja i uručenja nagrada, mladi umjetnici, ovogodišnji laureati, predstavili su se još jednom izvedbama kraćeg programa iz opusa Božidara Kunca (Soliloquy za flautu, op. 61), Blagoja Berse (Po načinu starih Airs de balet za klavir), Ive Josipovića (Jubilus za klavir) i Borisa Papandopula (Rapsodija concertante za violončelo i klavir) potvrdivši svoje kvalitete i opravdavši dodijeljene nagrade.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 20. travnja 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo