Radost glazbe

CD klasika: Berislav Arlavi, Klavirska glazba Brune Bjelinskoga, Cantus, 2010.

 • CD klasika: Berislav Arlavi, Klavirska glazba Brune BjelinskogaJedan od najboljih i najambicioznijih zagrebačkih pijanista mlađe generacije Berislav Arlavi (1974) objavio je u nakladi Cantus d.o.o. nosač zvuka s klavirskom glazbom Brune Bjelinskog. Skladbe Sedam bagatela, Muzika za djecu, Note iz dječje glave i Partita snimljene su 2009. u Tonskom studiju Sounddesign u austrijskom Hagenbergu (Linz), a Treća sonata snimljena je godinu dana ranije u Beču ( PJ Way Studio Vienna). Nakon svojeg prvog CD-a Hrvatski klasici s djelima Milka Kelemena, Ive Maleca, Stjepana Šuleka i Brune Bjelinskog (Cantus, 2008), drugi Arlavijev CD sadrži isključivo djela Brune Bjelinskog u povodu stogodišnjice skladateljeva rođenja (1909-1992). Obilježavajući tu obljetnicu, umjetnik je održao niz recitala u desetak hrvatskih gradova izvodeći isključivo djela tog skladatelja.

  Podsjetimo da je Berislav Arlavi započeo glazbeno obrazovanje kod prof. Jelice Kuzmin, a nastavio i 1997. diplomirao s odličnim uspjehom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Vladimira Krpana, kod kojeg je bio i na postdiplomskom studiju. Dobitnik je nekoliko nagrada u domovini i u inozemstvu. Od zapaženih koncerata spomenimo tek da je u 2010. održao uspješne koncerte u Parizu, Beču i Den Haagu. Pariški koncert u velikoj dvorani Louisa XIV (u Musée de l'Armée) održan je u povodu 200. obljetnice rođenja Frédérica Chopina, s djelima Brune Bjelinskog (Note iz dječje glave), Aleksandra Skrjabina (Preludiji, op. 11 – izbor) Stjepana Šuleka (2. sonata) i Frédérica Chopina (24 preludija, op. 28).
  Berislav Arlavi
  Povod bečkoga koncerta u baroknoj dvorani Starogradske vijećnice, kao i onoga u Den Haagu u dvorani Paleiskerk, bio je 85. rođendan hrvatskoga skladatelja Ive Maleca, te dvjestota obljetnica rođenja Frédérica Chopina. Program je bio sličan, samo što je umjesto Bjelinskog izvedena Sonata za klavir Ive Maleca. Brojna publika izvrsno je primlila oba koncerta, što je znakovita promocija hrvatskog glazbenog stvaralaštva u inozemstvu.

  Djela koja je Berislav Arlavi odabrao za ovaj CD na stanovit su način presjek kroz klavirski opus jednoga od najvažnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća. Ona pripadaju različitim stvaralačkim razdobljima Brune Bjelinskog i različite su zahtjevnosti, ali kako kaže u popratnom analitičkom tekstu autorica Erika Krpan „skladateljski stil Bjelinskog je ujednačenih karakteristika i – bez obzira na vrijeme – odolijeva svakom utjecaju koji bi poremetio ne samo školovanjem izgrađeni skladateljski izraz nego i iskren, osobni autorov doživljaj glazbene umjetnosti“.

  Kao što je za Bjelinskog „glazba bila jedna od najvećih radosti koje čovjek može doživjeti“ tako i njegova djela pružaju i danas radost izvođačima i publici, a Berislav Arlavi potvrđuje to i na ovim snimkama svojim vrhunskim interpretacijama na glasoviru Bösendorfer ozvučenim odličnim radom tonmajstora Christopha Kapfera. Lijepo opremljeno dvojezično izdanje objavljeno je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 12. ožujka 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj