Vrsni solisti Zagrebačke filharmonije

Plava oktava Zagrebačke filharmonije: dirigent i solist Ernst Kovacic, violina; solisti: Renata Penezić i Dani Bošnjak, flaute, KD Vatroslav Lisinski, 28. siječnja 2011.

 • Plava oktava Zagrebačke filharmonije: dirigent i solist Ernst Kovacic, violina; solisti: Renata Penezić i Dani Bošnjak, flaute, KD Vatroslav Lisinski, 28. siječnja 2011., foto: metro-portal.hr

  Osim već dobro poznatog i čestog gosta Zagrebačke filharmonije Shloma Mintza, još jedan ambiciozni violinist-dirigent Ernst Kovacic predstavio se nedavno na koncertu našeg orkestra posvećenom isključivo djelima Johanna Sebastiana Bacha. Shodno tome programskom izboru Zagrebačka filharmonija nastupila je u smanjenom sastavu, predstavivši i dvoje svojih istaknutih solista: soloflautisticu Renatu Penezić i piccolista Danija Bošnjaka, oboje majstora svojih instrumenata s razgranatom solističkom i komornom karijerom i izvan matičnog orkestra. Izveden je 4. brandenburški koncert u G-duru, BWV 1049, 2. koncert za violinu i orkestar u E-duru, BWV 1042, Stavak za violinu u D-duru, BWV 1045 i 3. suita za orkestar u D-duru, BWV 1068.

  Kao što se već više puta pokazalo u sličnim slučajevima, svirati solističku dionicu uz orkestar bez dirigenta vrlo je delikatan zadatak. Jer solist je toliko zaokupljen svojom dionicom, da najčešće ne može učinkovito kontrolirati i uskladiti svoje sviranje s orkestrom. To se pokazalo i u ovom slučaju, kada uvelike hvaljene kvalitete Austrijanca Ernsta Kovacica kao dobitnika prestižnih nagrada na violinističkim natjecanjima i "sve traženijeg dirigenta" nisu došle do punog izražaja. U 4. brandenburškom koncertu nastupio je u solističkoj grupi s našim flautistima, a sam je izveo solističku dionicu u Koncertu za violinu u E-duru i u manje poznatom Stavku za violinu u D-duru (čije je autorstvo uostalom i upitno).
  Plava oktava Zagrebačke filharmonije: dirigent i solist Ernst Kovacic, violina; solisti: Renata Penezić i Dani Bošnjak, flaute, KD Vatroslav Lisinski, 28. siječnja 2011., foto: metro-portal.hr
  Renata Penezić i Dani Bošnjak nastupili su vrlo autoritativno, znalački, virtuozno i muzikalno, a vrlo dobro se uklopio i continuo na čelu s koncertnom majstoricom Sidonijom Lebar. Ernst Kovacic zaključio je svoj nastup uz Zagrebačku filharmoniju isključivo kao dirigent u uspjeloj izvedbi 3. suite za orkestar u D-duru koja sadrži prelijepi poznati stavak Air. Mogli bismo poželjeti da maestra Ernsta Kovacica ponovno čujemo u našoj sredini i kao violinista i kao dirigenta, ali ne istodobno u obje uloge.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 5. veljače 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike