Dva srca u tročetvrtinskom taktu

Dan dvorane Lisinski i Filharmonijski bal, KD Vatroslav Lisinski, 29. prosinca 2010.

 • Aljoša Jurinić, foto: Fabio Bon
  Tradicionalno obilježavanje Dana dvorane Lisinski 29. prosinca održano je ove godine 37. put. Od 18 sati do kasno iza ponoći odvijalo se nekoliko programa, uz uobičajene bilo je i novih sadržaja. Nagrada Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević koja se dodjeljuje od 1988. i nosi ime prvoga ravnatelja Dvorane Lisinski, dodjeljuje se mladom glazbeniku za najistaknutije glazbeno ostvarenje u protekloj godini. Pripala je 21-godišnjem pijanistu Aljoši Juriniću, studentu četvrte godine glasovira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost u Beču. Darovitost, umijeće te umjetnički dosezi brojnih ovogodišnjih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, koji svjedoče o osobitosti i zrelosti mladog umjetnika, doprinijeli su jednoglasnoj odluci ocjenjivačkog suda u sastavu Naima Balić, Tonči Bilić, Eva Sedak i Berislav Šipuš. Umjetniku je čestitao predsjednik HGM Berislav Šipuš i uručio mu nagradu koja se sastoji od diplome, novčanog iznosa od 18.000 kuna (donator Otis) i koncerta u okviru godišnjeg programa Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Aljoša Jurinić je tom prigodom zahvalio i kraćim nastupom s djelima Wolfganga Amadeusa Mozarta (Sonata u B-duru, br. 13 – Linz) i jednim preludijem Claudea Debussyja.
  The Metropolitan Opera New York: Giacomo Puccini, La Bohème, red. Franco Zeffirelli, dir. Nicola Luisotti
  U nastavku večeri, također u Maloj dvorani Lisinski prvi put je održana Maraton akademija, s programom studenata Muzičke akademije i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a u velikoj dvorani je također prvi put u sklopu Dana dvorane, a ne dan kasnije, svoj je tradicionalni Filharmonijski bal priredila Zagrebačka filharmonija. Nakon toga je na velikom platnu prikazana snimka opere La Bohème Giacoma Puccinija iz njujorške Metropolitan Opere, dok je u predvorju publika mogla i zaplesati uz Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije pod vodstvom Josipa Cvitanovića, a sudjelovali su i vokalni solisti Maja Vasilj, Ricardo Luque i Nikola Jarki. Središnji događaj bio je Filharmonijski bal na čijem je otvaranju ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić podsjetio da je upravo Zagrebačka filharmonija prije 37 godina otvorila Dvoranu Lisinski, koja je otad njezin dom. Običaj je da se na tom posljednjem koncertu u godini orkestar oprosti od svojih članova koji odlaze u mirovinu. Ove godine to je dugogodišnji fagotist Konstantin Iskra.

  Zagrebačka filharmonija također vodi brigu o mladim glazbenicima, dodjelom prestižne Nagrade za mladog glazbenika godine u suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mladen Janjanin (predsjednik), Vesna Strenja (HPB), Miljenko Puljić, Dražen Sirišćević, Ivan Repušić, Tomislav Mužek i Zlatko Madžar izdvojilo je iz jake konkurencije svestranog Brunu Vlaheka, 24-godišnjeg zagrebačkog pijanista i skladatelja, uvažavajući njegove evidentne dosege tijekom nekoliko prethodnih sezona i poglavito njegove iznimne umjetničke rezultate u 2010. godini, u kojoj je s velikim uspjehom održao dvadeset repertoarno raznovrsnih koncerata, od čega pet u Hrvatskoj i čak petnaest u inozemstvu. Niz dosad osvojenih nagrada okrunio je početkom godine pobjedom na 10. međunarodnom pijanističkom natjecanju Aleksandar Skrjabin u Parizu. Bruno Vlahek osim koncerta koji mu pripada u budućnosti uz Zagrebačku filharmoniju dobiva priličnu izdašnu novčanu svotu (70.000 kuna) i skulpturu Viktorijine kockice Tanje Perišić.

  Pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica, stalnog gostujućeg dirigenta ZF, a od ove sezone i umjetničkog savjetnika tog orkestra, Filharmonijski bal je protekao u dobrom raspoloženju s biranim programom prigodnih djela iz opusa Johanna Straussa ml., Josefa Straussa, Franza von Suppéa, Roberta Stolza, Emmericha Kálmána i Franza Lehára. Orkestar je pod znalačkim i temperamentnim Lajovicevim vodstvom dosegnuo prilično visoku interpretativnu razinu, tek mjestimice preglasan u odnosu na vokalne soliste. Bili su to iskusni bariton lijepog nosivog glasa, nacionalni prvak Vitomir Marof i mlada zagrebačka sopranistica Ana Karuza, također lijepog glasa i solidne tehnike, kojoj se uz nužno usavršavanje smiješi lijepa budućnost. Svojim izvrsnim nastupima u Aninoj polki i Seoskim lastavicama iz Austrije, proslavljeni Djevojački zbor Zvjezdice (voditelj Zdravko Šljivac) pridonio je kvaliteti izvedbi i blagdanskom ugođaju.

  U solističkim nastupima Ana Karuza oduševila je pjesmom princeze Jadje iz Stolzove operete Venera u svili kao i Vitomir Marof u ariji Tassila I ja nekoć bijah čardaš kavalir iz Kálmánove operete Grofica Marica, koju je završio virtuoznim plesom. Solisti su skladno izveli i dva dueta: Usne šute, duet Danila i Hanne iz Lehárove operete Vesela udovica te Dva srca u tročetvrtinskom taktu, duet Hedi i Tonija iz istoimene operete Roberta Stolza. Uz taj popularni valcer i onaj još popularniji i neizbježni Na lijepom plavom Dunavu te Radetzky marš uz skandiranje publike i pjenušac uz novogodišnje čestitke završio je još jedan Filharmonijski bal na očito zadovoljstvo razdragane publike.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 31. prosinca 2010.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike