Idilična Večer

Ciklus Lisinski subotom: Nagrada Milka Trnina - Koncert laureata, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 29. svibnja 2010.

 • Tonci Bilić, foto: Robert Milevoj, www.hds.hrRenata Penezić, foto: Alexandra Ligda, rflute.comValentina Fijačko kao Margareta u operi Faust
  Posljednji koncert u sezoni popularnog ciklusa Lisinski subotom bio je posvećen laureatima ugledne nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. U više od pola stoljeća tradicije te najcjenjenije nagrade glazbeničke struke najzaslužniji umjetnici su svojim talentom, radom i upornošću pridonijeli afirmaciji glazbene umjetnosti u domovini i svijetu, a ta nagrada nije samo čast, nego i poticaj za nove uspjehe. Riječi su to Prerada Detičeka, predsjednika HDGU koji je otvorio svečanost 52. dodjele nagrade Milka Trnina. O slavnoj hrvatskoj opernoj umjetnici Milki Trnini i značenju nagrade njezina imena govorila je Jagoda Martinčević, dok je obrazloženja za najnovije laureate pročitao predsjednik žirija maestro Igor Gjadrov.

  Anđelko Krpan, foto: www.andelkokrpan.comZa iznimna dostignuća u 2008. godini nagrađeni su sopranistica Vlantina Fijačko za ulogu Margarete u operi Faust Charles-Françoisa Gounoda ostvarenu 19. veljače 2008. u Operi HNK u Splitu, flautistica Renata Penezić za praizvedbu Koncerta za flautu i orkestar Alfija Kabilja 7. studenog 2008. uz Zagrebačku filharmoniju i dirigenta Tomislava Fačinija, i dirigent Tonči Bilić za projekt sa Zborom HRT-a Cjelonoćno bdijenje 'Vigilija' suvremenog finskog skladatelja Einojuhanija Rautavaare 17. ožujka 2008. Diplomu Milka Trnina osvojili su Ansambl opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke za izvedbu opere Tosca Giacoma Puccinija 19. srpnja 2008. na tri lokacije u sklopu Riječkih ljetnih noći i Komorni zbor Ivan Filipović pod umjetničkim vodstvom Gorana Jerkovića za koncert održan 10. ožujka 2008. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u povodu desete obljetnice postojanja Zbora.

  Ovogodišnji svečani koncert laureata održan je sa zakašnjenjem zbog obnove dvorane Lisinski, a predstavio je neke od nagrađenih u 2007. Uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, nastupili su violinist Anđelko Krpan i pijanistica Martina Filjak. Podsjetimo da su ostali dobitnici nagrade te godine bili gitaristica Ana Vidović i dirigent Zlatan Srzić, koji je trebao i dirigirati ovim koncertom, ali ga je zbog bolesti u posljednji čas zamijenio Mladen Tarbuk. Dobitnici diploma tada su bili Dubrovački gitarski trio, Gudački kvartet Porin, Programska služba Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i predstava La Bohème HNK u Splitu.

  Martina Filjak, foto: Danko Vučinović, ww.zgf.hrNakon uvodne točke orkestralne idile Večer Vatroslava Lisinskog, predstavio se prvo Anđelko Krpan. Posegnuo je za manje poznatim djelima violinističke literature, što je hvalevrijedno za tog ambicioznog glazbenika i istraživača hrvatske i svjetske baštine. Tako smo prvi put u našoj sredini čuli uživo Romancu za violinu i orkestar u f-molu. op. 11 Antonína Dvořáka i Prvi koncert za violinu i orkestar u A-duru op. 20 Camilla Saint-Saënsa. Krpan je imao težak zadatak da u kratkom vremenu raspoloživom za pokuse uspostavi pravi kontakt s orkestrom, koji se prvi put suočio s tim djelima, a i solist je svirao iz nota. Posebno se to odnosi na Saint-Saënsov Koncert izveden bez dovoljno sigurnosti, te dosluha i kemije između solista i orkestra.

  Pijanistica Martina Filjak bila je međutim u boljoj poziciji. Izvrsnom interpretacijom popularnog Koncerta za klavir i orkestar u a-molu op. 16 Edwarda Griega i ovom je prigodom pokazala veliko umijeće, talent, muzikalnost i kreativnost, ali i sazrijevanje u odnosu na raniju interpretaciju toga djela. Superiornim i zrelim nastupom nadahnula je i Simfonijski orkestar HRT-a i njegova prvog dirigenta maestra Mladena Tarbuka na maksimalnu koncentraciju i čvrstu suradnju (osim nesigurnog početka trećeg stavka i preglasnih timpana). Stoga je ta završna točka bila vrhunac svečanog Koncerta laureata nagrade Milka Trnina. Oduševljenoj publici umjetnica se zahvalila lijepim dodatkom, preludijem poljskog skladatelja Karola Szymanowskog.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 30. svibnja 2010.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike