Pjesniku klavira

Recital Sabrine Zelić Lovrenović, Muzej Mimara, Zagreb, 27. svibnja 2010.

  • Sabrina Zelić Lovrenović, arhivska fotografija, foto: Irena Jurjević, www.057info.hr
    U godini obilježavanja 200. godišnjice rođenja Frédérica Chopina, Društvo Fryderyka Chopina, Zagreb organizira niz koncerata posvećenih čarobnoj glazbi i karizmi omiljelog poljskog pjesnika klavira. U sklopu tog ciklusa nastupila je sarajevska pijanistica Sabrina Zelić Lovrenović. Od 1996. umjetnica živi u Zagrebu, gdje je završila studij na Muzičkoj akademiji u razredu prof. Pavice Gvozdić. Bavi se pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji i priređuje solističke i komorne koncerte u domovini i inozemstvu, pretežito u Moskvi, gdje se usavršavala na Konzervatoriju Petar Iljič Čajkovski.

    Program recitala sastojao se od najpoznatijih Chopinovih skladbi za glasovir. U prvome dijelu bile su to kraće forme: Nokturno op. posth. u cis-molu, Balada op. 38 u F-duru, Nokturno op. 48 br. 1 u c-molu i Scherzo op . 20 u h-molu. Poslije stanke izvedena je i Sonata op. 35 u b-molu. Umjetnica je interpretacije nevelikog programa bez dodatka temeljila na pažljivo oblikovanom tonu, ali kratkoga daha, s minimumom pedala, tako da kantilene nisu bile dovoljno izražajne i pijevne.

    Osim pomanjkanja legata, osjetila se i stanovita tehnička nesigurnost u brzim i virtuoznim dijelovima partitura. Stoga tek naslućena interpretativna vizija umjetnice nažalost nije mogla doći do punog izražaja, ali bi to mogao biti povod za temeljitiju studiju i doradu lijepog i zahvalnog programa, tim više jer je bilo i nekoliko vrlo izražajnih i osebujnih tumačenja njegovih segmenata, poput primjerice prozračnog i lepršavog Finala (Presto) Sonate u b-molu.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 31. svibnja 2010.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike