Pod velom Tisuću i jedne noći

Zagrebačka filharmonija u Tjednu gazbe za djecu i mladež: Šeherezada, dir. Dinko Appelt, red. Iva Srnec, KD Vatroslav Lisinski, 23. travnja 2010.

 • Zagrebačka filharmonija u Tjednu gazbe za djecu i mladež: Šeherezada, dir. Dinko Appelt, red. Iva Srnec
  Zagrebačka filharmonija, Hrvatska glazbena mladež i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski ove su godine u Tjednu glazbe za djecu i mladež upriličili nekoliko izvedbi popularne simfonijske suite Šeherezada, op. 35 Nikolaja Rimski-Korsakova sa stavcima More i Sindbadova lađa, Fantastična pripovijest o careviću Kalenderu, Carević i carevna te Svečanost u Bagdadu i brodolom. Idealno programsko djelo s četiri epizode iz zbirke arapskih pripovijesti Tisuću i jedna noć predstavljeno je prema scenariju i u režiji Ive Srnec, koreografiji Svebora Sečaka, scenografiji Ante Serdara uz svjetlosni ugođaj Dubravke Kurobasa.

  Zagrebačka filharmonija u Tjednu gazbe za djecu i mladež: Šeherezada, dir. Dinko Appelt, red. Iva SrnecVoditelji Nera Stipičević i Damir Poljičak, koji je ujedno glumio Sultana, uz ples Tamare Masnjak, nastojali su neformalnim stilom mladima približiti djelo čija je vrijednost u izvanredno slikovito orkestriranoj partituri. Uz temu Šeherezade s prvom violinom u rukama koncertne majstorice Sidonije Lebar isticala se i robusna trombonska Sultanova tema. Orkestar Zagrebačke filharmonije je pod ravnanjem maestra Dinka Appelta, stalnog suradnika za glazbeno-scenske projekte HGM i ZF, izveo Šeherezadu na četiri koncerta za mlade, koji su u predvorju Velike dvorane mogli pogledati i zanimljivu izložbu učeničkih radova na temu Šeherezada.
  Zagrebačka filharmonija u Tjednu gazbe za djecu i mladež: Šeherezada, dir. Dinko Appelt, red. Iva Srnec
  Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 438 radova iz 12 županija Hrvatske i Grada Zagreba, a sudjelovali su učenici iz šest srednjih škola, dvije glazbene i 23 osnovne škole. Ocjenjivački sud u sastavu Morana Kukec, Nela Mihaljinec i Tomislav Uhlik odlučio je 1. nagradu dodijeliti Pauli Skelin (OŠ A. G. Matoš, Zagreb), 2. nagradu Vatroslavu Čizmeku (OŠ Petar Zrinski, Zagreb), 3. nagradu Dini El Khalifa (OŠ Jure Kaštelan, Zagreb) i Ivici Paviću (Centar za odgoj, obrazovanje i osposobljavanje mladeži, Lug Samoborski).

   

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 25. travnja 2010.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike