Kad se studenti slože

Ciklus Lisinski subotom: Sergej Prokofjev, Ivan Grozni, dir. Pavle Dešpalj, Jelena Kordić i Ivana Srbljan, alt; Goran Jurić, bas, KD Vatroslav Lisinski, 24. travnja 2010.

 • Ciklus Lisinski subotom: Sergej Prokofjev, Ivan Grozni, dir. Pavle Dešpalj, Jelena Kordić i Ivana Srbljan, alt; Goran Jurić, bas, KD Vatroslav Lisinski, 24. travnja 2010.
  Na temelju pozitivnog iskustva s prvom zajedničkom produkcijom sve tri zagrebačke umjetničke akademije Muzičke, Dramske i Likovne, izvedbom opere Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta ostvarene u prosincu prošle godine u povodu 340. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu, ove je godine suradnja ponovljena realizacijom novog projekta. Ovog puta izveden je Ivan Grozni, oratorij za soliste, pripovjedača, zbor i orkestar, op. 116a Sergeja Prokofjeva. Taj zamašni projekt predstavljen je prvo 20. travnja u Stefaniensaal u Grazu, a četiri dana potom i u Zagrebu. Izvedbu je znalački i profinjeno objedinio maestro Pavle Dešpalj uz skladnu i funkcionalnu redateljsku intervenciju Borne Baletića.

  Naime izvedba je bila poluscenska, jer su se protagonisti kretali prostorom u stilskim kostimima Irene Sušac uz projekcije multimedijski obrađenih isječaka iz istoimenog filma Sergeja Ejzenštejna za koji je Prokofjev skladao tu glazbu, a što je pridonijelo ozračju autentičnog ambijenta. Prokofjev nije sam prilagodio glazbu za koncertno izvođenje, već je to učinio Abram Stasevič, koji je poslije skladateljeve smrti djelo u obliku oratorija predstavio u povodu sedamdesete obljetnice Prokofjevljeva rođenja. U sedamdesetak minuta trajanja oratorij opisuje djetinjstvo, krunidbu, osvajačke pohode i posljednje godine života kontroverznoga ruskoga cara Ivana Groznog koji je vladao Rusijom u 16. stoljeću. To rijetko izvođeno djelo velikog ruskog skladatelja 20. stoljeća bilo je nemali izazov za studente, a njihova vrlo studiozno pripremljena izvedba ispraćena je burnim ovacijama.

  plakat koncertaU velikom izvođačkom ansamblu sudjelovalo je oko 250 studenata. Mješoviti zbor koji ima veliku ulogu u toj partituri udružio je pjevače Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta), te je pod vodstvom Jasenke Ostojić Radiković polučio vrlo dobre rezultate. Posebice je bio impresivan nastup Muškog zbora u Pjesmi careve garde i Fjodora Basmanova u upečatljivoj interpretaciji basa Gorana Jurića (prof. Vlatka Oršanić). Altistice su također bile odlične u tumačenju uloge Efrosinije Staritske: Jelena Kordić (prof. Martina Zadro) osvojila je ruskim stilom pjevanja, a Ivana Srbljan (prof. Giorgio Surian) izvanrednom tamnom bojom glasa.

  Pripovjedači su pak bili studenti Akademije dramskih umjetnosti Damjan Simić, Jure Radnić, Luka Barešić i najviše eksponiran Zoran Pribičević u ulozi Ivana Groznog. Govorili su tekstove Vladimira Lugovskog (koji je napisao tekstovni predložak za film) u prijevodu na hrvatski jezik, dok su pjevani ulomci izvođeni na ruskom originalu uz titlove na hrvatskom jeziku. Veliki prošireni orkestar blještave orkestracije vrlo je dobro pripremio prof. Georg Draušnik i on je bio čvrsta okosnica sjajne glazbe Sergeja Prokofjeva, koja suvremenim jezikom štuje rusku tradiciju. Od ostalih brojnih suradnika spomenimo još producenticu Vitomiru Lončar i koordinatore projekta Dalibora Cikojevića (MA) i Ljubicu Anđelković(ADU). Tekst za programsku knjižicu napisala je studentica BA muzikologije Ivana Jurenec (mentor Dalibor Davidović).

  Vrijednost tog velikog projekta u kojem su sudjelovali isključivo studenti pod mentorstvom svojih profesora i pod vodstvom iskusnih profesionalaca maestra Pavla Dešpalja i redatelja Borne Baletića, a ne zaboravimo ni udio agilnih dekana Mladena Janjanina (MA), Enesa Midžića (ADU) i Slavomira Drinkovića (ALU), potvrdila se ne samo u više nego solidnoj, nego i nadasve srčanoj provedbi, koja im je u izvanredno kreativnoj i poticajnoj atmosferi pružila još jedno dragocjeno iskustvo primjene stečenog znanja u praksi.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 26. travnja 2010.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike