Fantastični nastup učitelja i učenice

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT: Briljantna violina, dirigent Pavle Dešpalj, solisti: Zakhar Bron i Soyoung Yoon, violine, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 26. studenoga 2009.

 • Zakhar Bron, foto: Luigi Dati, www.teatroartespettacolo.comSoyoung Yoon, foto: www.duesseldorf-blog.deSimfonijski orkestar HRT-a nastupio je 26. studenog u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski na izvanrednom koncertu Majstorskog ciklusa HRT-a. Za pultom je bio maestro Pavle Dešpalj, počasni šef-dirigent tog orkestra. Maestro Dešpalj ove godine nizom koncerata uz razne orkestre s kojima surađuje obilježava 75. rođendan. U programu Briljantna violina predstavljeno je dvoje sjajnih violinista. Znameniti pedagog Zakhar Bron (1947), ruski violinist velikog svjetskog ugleda i njegova studentica u Kölnu korejska violinistica Soyoung Yoon (1984).

  Zajedno su odsvirali Koncert za dvije violine i gudače u d-molu BWV 1043 Johanna Sebastiana Bacha, a predstavili su se i pojedinačno: Soyoung Yoon interpretirala je 3. koncert za violinu i orkestar u G-duru KV216 Wolfganga Amadeusa Mozarta i Carmen fantaziju Georgesa Bizeta u obradi Franza Waxmana, a Zakhar Bron je izveo Suitu 'U starom stilu' u a-molu op. 10.Christiana Sindinga, Havanaise u E-duru, op. 83 Camilla Saint-Saënsa i koncertnu fantaziju Tzigane Maurica Ravela.

  Pavle Dešpalj, foto: zgf.hrTaj virtuozni program bio je okosnica koncerta u kojem su dvoje izrazito muzikalnih umjetnika prezentirali najviši stupanj violinističkog umijeća. Teško je reći tko je bio bolji. Oboje su pružili vrhunske interpretacije te osvojili publiku ljepotom i intenzitetom tona, besprijekornom frazom, upečatljivim akcentima, kao i prirodnim dahom, toplim pijevnim kantilenama ili s lakoćom izvedenim virtuoznim pasažama.

  Fantastični nastup učitelja i učenice bio je omeđen dvjema reprezentativnim skladbama Pavla Dešpalja, koje stoje na početku i na kraju njegova vrijednog opusa koji se ističe inventivnošću i izvanrednim poznavanjem oblika i orkestracije, što je izučio u uglednoj školi kompozicije Stjepana Šuleka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bile su to Tri predigre na Bachov koral za komorni orkestar iz 1957, u vrijeme kada je bio još student i koje je njegov profesor Šulek praizveo na koncertu tadašnjeg Komornog orkestra RTZ-a.

  Drugu skladbu, Svečanu paradu za rogove i orkestar Pavle Dešpalj je napisao 2003. na poticaj profesora roga Prerada Detičeka za svečani koncert Hrvatskog društva kornista, te je sam ravnao izvedbom uz Simfonijski orkestar HRT-a. Na toj praizvedbi sudjelovalo je čak trideset kornista, a ovom prigodom bilo ih je šesnaest. Tom svečanom, kratkom i blještavom skladbom zaokružena je nešto preopširna, ali svakako iznimna večer Majstorskog ciklusa HRT-a na veliko zadovoljstvo zahvalne publike.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 28. studenoga 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike