Raskošan zvuk i savršena fraza

Orkestar i Zbor Ruske državne kapele, dirigent Valerij Poljanski, Teatro Fenice, Rijeka, 17. listopada 2009.

 • Zbor ruske državne kapele
  U sklopu turneje Orkestra i zbora Ruske državne kapele ruski su glazbenici nastupili u dvorani Teatra Fenice u Rijeci što je bio, kako za glazbene sladokusce tako i sve posjetitelje, glazbeni događaj par excellence. Svjetsku slavu taj je ansambl stekao sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kada je pod ravnanjem Valerija Poljanskog pobijedio na natjecanju Guido d'Arezzo (1975), osvojivši zlatnu i brončanu medalju. Maestro Poljanski proglašen je najboljim dirigentom, a talijanski glazbeni kritičari proglasili su ga Karajanom zborskoga dirigiranja. Godine 1991. ansambl dobiva današnje ime te nastavlja djelovati kao vrhunsko reproduktivno glazbeno tijelo. I koncertom u Rijeci, interpretirajući djela ruskih klasika, demonstrirali su visoku razinu dotjerane i odnjegovane svirke i zbornoga pjevanja.

  Inauguralno djelo koncertne večeri bio je oratorij Zvona za sopran, tenor, bariton, mješoviti zbor i orkestar op. 35 Sergeja Rahmanjinova (1873-1943). U tom snažnom i potresnom vokalnoinstrumentalnom djelu autobiografska prizvuka, u četiri kontrastna stavka zvonjava zvona simbolizira četiri velika i značajna događanja u čovjekovu životu – rođenje, vjenčanje, požar i smrt. Veličanstveno je zazvučao prvi stavak Srebrni praporci uz sudjelovanje Olega Dolgova, sigurna tenora ugodna timbra glasa, te rafiniranom osjećajnošću lagani drugi Slatka svadbena zvona sa solisticom muzikalnom sopranisticom Tatjanon Fedotovom. U brzom, vrlo teškom trećem stavku Glas zvona za uzbunu zbor i orkestar zanosnim gradacijama i dramatskim naglascima pružili su dostojanstvenu kreaciju, a snažnu i uzbudljivu izvedbu dao je bas Aleksandar Kiseljev u četvrtom stavku pod nazivom Žalobna čelična zvona. U izvedbi oratorija uz soliste je sudjelovalo gotovo stotinu i pedeset izvođača (osamdeset orkestralnih i sedamdeset zborskih glazbenika). Zapanjuje uravnoteženost zvuka i dosegnuti kolorit, što je moguće postići jedino s izvanrednim glazbenicima i dirigentom. Pristupom i razradom te slojevite partiture ruskoga romantizma, djelo je vrhunskim predstavljanjem pokazalo svu ljepotu impresivne snage izraza što slušatelje ostavlja bez daha. Krajnje senzibilan i reduciranih ali vrlo jasnih i energičnih pokreta, maestro Valerij Poljanski majstorski je vladao golemim ansamblom te odabirom često vrlo brzog tempa (neuobičajenog za standardne izvedbe) dinamičkim nijansama dočarao istinsku snagu Rahmanjinove glazbe i potvrdio se kao dirigent iznimnih glazbenih kvaliteta i dosega.

  Nakon stanke koncert je nastavljen uvertirom operi Ruslan i Ljudmila, op. 5 ruskoga skladatelja rane romantike Mihaila Ivanoviča Glinke, koja je izvedena u rijetko viđenom brioznom tempu, uz lijepo raspjevane kantilene violončela. Atrakcija programa bila je izvedba triju simfonijskih zborova iz još neizvedenih opera Modesta Petroviča Musorgskog (obrada Nikolaja Rimski Korsakova), stavci koji su u Rijeci doživjeli praizvedbu. To su pravi biseri ruske romantičarske glazbe koji su tumačeni kontroliranom intonativnom jasnoćom i plemenitošću vokalnog izraza, a u čijoj je izvedbi sudjelovala i solistica zbora sonorna soprana. Popularnim i antologijskim stavkom ruske glazbene literature Polovjeckim plesovima iz opere Knez Igor Aleksandara Porfirjeviča Borodina, u briljantnom i suverenom tumačenju Orkestra i Zbora Ruske državne kapele, gdje valja ipak izdvojiti plemenito i sa elegancijom izveden plesni napjev Polovjeckih djevojaka, završen je divan koncert ruskih glazbenika. Zbor i Orkestar Ruske državne kapele pod ravnanjem Valerija Poljanskog, koji je tijekom godina oblikovao i stvorio specifičan i do krajnjih granica pročišćen orkestralni zvuk ansambla, demonstrirao je visoku razinu tehničke i ritmičke perfekcije, pedantnosti te očaravajuće zvukovne uravnoteženost između solista, zbora i orkestra, a riječkoj publici pružio jedinstvene i neponovljive glazbene doživljaje.

  © Ramiro Palmić, KULISA.eu, 22. listopada 2009.

  (S istim programom Zbor i Orkestar Ruske državne kapele nastupili su i u Zagrebu u KD Lisinski 18. listopada u ciklusu Lisinski subotom. Zbor Ruske državne kapele pod ravnanjem Sergeja Veprinceva nastupio je 21. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu kao gost ciklusa Sfumato Zbora HRT-a te 23. listopada u Bazilici Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.)

Piše:

Ramiro
Palmić

kritike