O Martini Filjak u povodu trijumfa u Clevelandu

 • MArtina Filjak, foto: Roger Mastroianni, clevelandpiano.orgSenzacionalni uspjeh, osvajanje prvog mjesta na 18. međunarodnom bijenalnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu (2009 Cleveland International Piano Competition), vrhunac je dosadašnje iznimne karijere mlade hrvatske pijanistice Martine Filjak. Nakon dva naporna natjecateljska tjedna, žiri je u subotu nakon druge finalne večeri uz ugledni Clevelandski orkestar proglasio Martinu Filjak pobjednicom. Izvedbom Drugog koncerta Sergeja Rahmanjinova zasjenila je konkurente. Bila je bolja od kanadskog Ukrajinca Dmitrija Levkoviča, Korejca Williama Youna i Rusa Jevgenija Brakhmana. S njima je, naime, nastupila i na nedjeljnom recitalu finalista.

  Podsjetimo da je Martina Filjak rođena 1978. u Zagrebu u obitelji glazbenika. Njezini roditelji, ugledni pijanist i pedagog iz Stančićeve škole Ranko Filjak i njegova učenica Milvija Filjak utrli su put svojoj darovitoj kćeri. Prvi javni nastup imala je već sa šest godina. Školovanje je završila na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i Konzervatoriju u Beču, a usavršavala se na visokim glazbenim školama u njemačkom Karlsruheu i nizozemskom Rotterdamu.

  Uz brojne nastupe na hrvatskim i inozemnim koncertnim podijima, za Martinu Filjak bio je velik izazov i sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima. Među hrvatskim umjetnicima nema joj premca u broju osvojenih nagrada, njih petnaestak. Među najvažnijima su Busoni i Vioti u Italiji te Maria Canals u Barceloni, no vrhunac je zacijelo ova posljednja u Clevelandu. Njezin iznimni talent, znanje, marljivost i umjetnički rezultati nagrađeni su i u domovini: priznanjima za najuspješnijeg mladog hrvatskog glazbenika i godišnjim nagradama Vladimir Nazor, Milka Trnina i Orlando. Martina Filjak objavila je i tri zapažena CD-a, od kojih je prvi nagrađen s dvije diskografske nagrade Porin. Nagrade donose, osim novca, nastupe diljem svijeta. Tako je ovoga proljeća bila na uspješnoj kineskoj turneji.

  Pobjeda u Clevelandu donosi Martini Filjak mnogo, najviše do sada – uz 50 tisuća dolara i brojne koncerte, njih pedesetak tijekom iduće tri sezone i to u Sjedinjenim Državama i Puerto Ricu te Europi, i snimanje albuma za američki ogranak tvrtke Naxos. Osim prve nagrade, Martina Filjak je na natjecanju osvojila i specijalne nagrade za najbolju izvedbu Beethovenove sonate i suvremene skladbe (Luciano Berio), a najviše glasova dobila je i od juniorskog žirija sastavljenog od osmero učenika klavira.

  Nakon tog velikog uspjeha Martina Filjak sretna je i ponosna, ali ne spava na lovorikama. Nema odmora, nastupi ne prestaju. U društvu vrsnih kolega nastupa ovih dana kao komorna glazbenica na koncertima u Dubrovniku i Splitu, a do kraja kolovoza održat će recitale u Berlinu i Barceloni te još jednu komornu večer s Kajanom Pačko i Marijom Pavlović u St. Moritzu. Jesen počinje recitalima u Argentini, Hannoveru i Krakovu, onda slijede između ostalog nastupi s Zagrebačkom filharmonijom i simfonijskim orkestrima Bilbaoa i Tenerifa. Na programu su koncerti Rahmanjinova, Griega, Schumanna i Bartóka. Svaka čast Martina, i sretno!

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 12. kolovoza 2009.