Čardaš - Mađarska noć u Lisinskom

 • U petak, 29. prosinca za Dan dvorane Vatroslava Lisinskog održat će se Čardaš - Mađarska noć u Lisinskom.

  Nastupaju pijanist Ivan Krpan i sopranistica Lana Kos u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ive Lipanovića.

  Na programu su:

  Franz Liszt: Mađarska rapsodija u cis molu, br. 2, S. 244
  Franz Liszt: Prvi koncert za glasovir i orkestar u Es duru, S. 124
  Emmerich Kálmán: Heia, heia, tamo u planini moj je dom, arija Sylvie Varescu iz 1. čina operete Kneginja čardaša
  Emmerich Kálmán: Kad čujem ciganske violine, arija Grofica Marice iz 1. čina operete Grofica Marica     
  Johann Strauss mlađi: Uvertira operete Barun ciganin                                 
  Johann Strauss mlađi: Živjela Mađarska!, polka, op. 332                  
  Johann Strauss mlađi: Čardaš iz 3. čina opere Vitez Pázmán, op. 441             
  Robert Stolz: Zasviraj u svoju violinu, arija princeze Jadje iz 1. čina operete Venera u svili
  Franz Lehár: Pjesma o Vilji, arija Hanne iz 2. čina operete Vesela udovica

  Glazbeni dragulj poznatoga mađarskog virtuoza i skladatelja Franza Liszta, 1. koncert za glasovir i orkestar u Es-duru uz Simfonijski orkestar HRT-a izvest će Ivan Krpan. Taj je dvadesetogodišnjak osvojio prvo mjesto na velikom i prestižnom pijanističkom Natjecanju Ferruccio Busoni u talijanskome gradu Bolzanu, čime su mu otvorena vrata svjetske glazbene scene. Nakon pobjede na tom natjecanju, počele su i karijere Marthe Argerich, Jeromea Rosea i Garricka Ohlssona, stoga se Ivanova pobjeda smatra jednim od većih uspjeha hrvatskoga pijanizma općenito.

  Lana Kos svojim je talentom oduševila publiku kad joj je bilo samo sedamnaest godina, kad je debitirala u ulozi Kraljice noći u Mozartovoj Čarobnoj fruli u zagrebačkom HNK-u. Jedinstvenu boju glasa i raspon od tri oktave prepoznao je i Mstislav Rostropovič koji ju je pozvao da surađuje na novoj postavi opere Rat i mir Sergeja Prokofjeva u moskovskom Boljšoj teatru. Bila je najmlađa osoba koja je dobila stalni angažman u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu, a od tada je nastupila u veronskoj Areni, Grčkoj državnoj operi, Operi u Palermu, Kraljevskoj operi u Stockholmu, Kraljevskoj operi u Madridu i mnogim drugim uglednim glazbenim dvoranama.

  Dvoje mladih solista pratit će Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića koji svaki put iznova oduševljava strastvenim pristupom vrhunskim glazbenim djelima. Njegov je trud, i ljubav prema glazbi, prepoznat diljem svijeta. Dirigirao je Simfonijskim akademskim orkestrom iz Seula, Simfonijskim orkestrom Beneventa, Orkestrom opere iz Cagliarija, Orkestrom Arena di Verona, Orkestrom Deutsche Oper iz Berlina, Filharmonijskim orkestrom Nice i mnogim drugima. On je dirigent koji ništa ne prepušta slučaju pa iz svakog orkestra s kojim surađuje redovito dobiva najbolje. Kvaliteti izvedbe pridonijet će Simfonijski orkestar HRT-a s kojim surađuje već dugi niz godina.

kritike

najavljujemo...