Blistavi završetak

Glazbeni proram 63, Dubrovačkih ljetnih igara: Opera gala, dir. Ivan Repušić, solisti: Inva Mula, sopran, Leo Nucci, bariton, Slovenska filharmonija, ispred Crkve sv. Vlaha, 25. kolovoza 2012.

 • Opera gala, Dubrovnik, 25. kolovoza 2012., foto: www.dubrovnik-festival.hr

  Kako je koncertom 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha započeo program 63. Dubrovačkih igara, na istom mjestu je 25. kolovoza koncertom i zatvorena festivalska sezona. Zadnji ovogodišnji koncert nosio je naziv Opera gala a ne njemu su nastupili dvoje svjetski poznatih solista, sopranistica Inva Mula i bariton Leo Nucci, te Slovenska filharmonija, a izvedbom je ravnao direktor glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara Ivan Repušić. To je bio pravi koncert za puk, ograđeno gledalište prepuno ,sjedalo sa na skalinima Orlandova stupa , kroz otvorene prozora okolnih kuća virile su glave, iza ograđenog prostora duša na duši, ali je nažalost iz susjednih ugostiteljskih objekata dopirala buka i glazba za što je odgovorna gradska vlast.
  Opera gala, Dubrovnik, 25. kolovoza 2012., foto: www.dubrovnik-festival.hr
  Program koncerta sadržavao ulomke iz opera Sicilijanska večernja, Traviata, Nabucco, Simone Boccanegra i Rigoletto Giuseppea Verdija, potom su slijedile dvije arije iz Rossinijeva Seviljskog brijača, intermezzo iz opere Manon Lescaut Giacoma Puccinija,, zatim arija iz opere La Wally Alfreda Catanija i arija iz opere Andrea Chénier Umberta Giordana. Solisti su pjevali u maniri opernih zvijezda, solistički nastupi bili su sjajni dok su dueti bili manje kompaktni. Instrumentalna pratnja bila je odličan sudionik umjetničkog čina. Samostalni nastupi Slovenske filharmonije (predigre i intermezzo) bili na razini i ugledu koji već dugo ima taj ansambl, a osobito su sjajni bili puhači. Dirigent Ivan Repušić vodio je izvedbu s puno umjetničkog autoriteta i predanosti. Aklamicije i pljesak publike solisti su nagradili s četiri dodatka.
  Opera gala, Dubrovnik, 25. kolovoza 2012., foto: www.dubrovnik-festival.hr
  Glazbeni program 63. Dubrovačkih igara bio je osmišljen na način da je odgovaralo raznim ukusima; zastupljene su bile klasika, jazz i pop-muzika. Ono što je bilo evidentno raspored koncerata je bio u razumnim intervalima (ukupno 21 koncert). Pored velikih svjetskih imena na čelu s Danielom Barenboimom sudjelovali su i hrvatski glazbenici čija karijera se odvija u inozemstvu i u domovini, također važno je istaknuti da su se izvodila i djela hrvatskih skladatelja. Pozitivno je što je uspostavljena suradnja između Ljubljana festivala i Dubrovačkih ljetnih igara.

  U nedjelju, 26.kolovoza, u atriju palače Sponza održana je svečanost povodom dodijele nagrade Orlando koju dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija za najbolji umjetnički doseg. Žiri za glazbu u sastavu:Dubravka Tomšič, Dubravko Detoni i Petar Obradović imali su težak zadatak jer je bilo više odličnih ostvarenja no ipak analizirajući izvedbe s više aspekata najboljim su nastupom proglasili onaj Kvinteta Les vents français u sastavu: Emmanuel Pahud (flauta), François Leleux (oboa), Paul Meyer (klarinet), Radovan Vlatković (rog) i Gilbert Audin (fagot). Glazbeni program 63. Dubrovačkih ljetnih igara bio je najava još većeg uspona u glazbenim priredbama računajući i na komornu operu.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 28. kolovoza 2012.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike